Χαρτογραφώντας τα πανηγύρια Της Λέσβου

Πανηγύρια στη Λέσβο

γράφει Ταξιαρχ.Πήττα

Τα πανηγύρια και οι εορτές κοινωνικού χαρακτήρα διαδραματίζουν διαχρονικά ένα σημαντικό πολιτιστικό, πολιτισμικό και κοινωνικό ρόλο για κάθε τόπο, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή για την ανίχνευση της ιδεολογίας του «λαού» και την άντληση στοιχείων για τη λαογραφία, την γλώσσα το μουσικό ιδίωμα αλλά και ως ένα δόκιμο μέσο επικοινωνίας, για την ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών.

    Η Λέσβος αποτελεί ένα νησί με πλούσια παράδοση που διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων, αφού οι επιδράσεις τόσο του πανάρχαιου πολιτισμού όσο και των προ-βιομηχανικών τουρκοκρατούμενων κοινωνιών διατηρήθηκαν και είναι εμφανής σε διάφορες εκφάνσεις του λεσβιακού πολιτισμού όπως στην αρχιτεκτονική, στις τέχνες αλλά και στην παράδοση.
    Παρά το γεγονός ότι το κοσμοπολίτικο στοιχείο μπήκε στη ζωή του νησιού δεκαετίες πριν την απελευθέρωση από τους Τούρκους, άφησε ανεπηρέαστες τις παραδοσιακές δομές και λειτουργίες της αγροτικής ενδοχώρας. Το αρχοντο-αστικό στρώμα δεν καλλιέργησε δική του παράδοση, αλλά προσέγγισε την αγροτική ζωή και ενσωμάτωσε ως δικά της τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις. Ακόμη και σήμερα αναβιώνουν διονυσιακά έθιμα με κυριότερο το Πανηγύρι του Ταύρου, στην κωμόπολη Αγία Παρασκευή.
    Το πανηγύρι ξεκίνησε από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας από το Σωματείο των Ζευγάδων ως συλλείτουργο στον προστάτη Άγιο τους «Άγιο Χαράλαμπο». Το «Κουρμπάνι» η θυσία του βοδιού, το οποίο και θεωρείται ιερό ζώο, αποτελεί κατάλοιπο πανάρχαιου πολιτισμού.
Μεγάλα Πανηγύρια Της Λέσβου (Panegyris)

Μεγάλα Πανηγύρια Της Λέσβου
(Panegyris)

    Οι γιορτές με κοινωνικό χαρακτήρα (φεστιβάλ) αποτελούν σχετικά ένα νέο γεγονός για το νησί – με εξαίρεση τα αποκριάτικα δρώμενα κυρίως της Αγιάσου έχουν μακρά χρονική διαδρομή- που έρχεται να προσδώσει συνέχεια στο κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι. Σημαντικές γιορτές είναι η Γιορτή της Σαρδέλας στην Καλλονή, του Κάστανου στην Αγιάσο, τα «Ρυζιώτικα», στην Άρίσβη, τα «Βενιαμίνια», στο Μεγαλοχώρι προς τιμήν του λόγιου Βενιαμίν του Λέσβιου, η Γιορτή του Σύκου στο Ίππειος.
   Στη σημερινή εποχή, που η πρόοδος έχει εισχωρήσει και διαμορφώσει καθολικά διάφορους τομείς όπως τον οικονομικό, τον πολιτικό, τον πολιτισμικό αυτή η μορφή παράδοσης συνεχίζει  ακόμη να διατηρείται με ακόμη ποιό έντονη και δυναμική παρουσία.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s